Löneförmån / löneavdrag hushållstjänster (och ROT-avdrag)

HUS-avdrag

Hushållstjänster populär förmån som just blev ännu bättre!

Hushållsnära tjänster, som tex städhjälp, är hos flera företag den mest eftertraktade löneförmånen. Möjligheten till en mer balanserad vardag står högt på mångas önskelistor!

From 1/7, 2009 är det  ännu enklare att erbjuda hushållsnära tjänster till era anställda. HemQ har efter analys av lagarna runt området även fått verifierat av Skatteverket att Fakturamodellen kan användas på ett mycket förmånligt sätt även som "löneförmån" -

Med ett smidigt nettolöneavdrag fås 50% avdrag direkt via lönen och detta kan kombineras med en löneförmån som har dubbelt värde!


Möjligheterna med löneförmån och / eller löneavdrag

1/7, 2009 infördes ett nytt skattesystem för ”husarbete” med den s.k. fakturamodellen. Detta medför även nya, av Skatteverket godkända, möjligheter för era anställda.

Ni har alltså två alternativ. Vi rekommenderar det nya via Fakturamodellen;

1.    Nya systemet - ”Fakturamodellen”

Fakturamodellen infördes 1/7, 2009 och får mycket positiva effekter även för arbetsgivare som värnar om sina anställdas balans i vardagen. Arbetsgivaren kan välja att erbjuda detta som ett kostnadsneutralt nettolöneavdrag och/eller som "löneförmån".

Hushållstjänster (och ROT-avdrag) via nettolöneavdrag

Endast halva arbetskostnaden faktureras till hushållet och dras via ett nettolöneavdrag (NLA)
50% skattereduktion fås alltså direkt och inga differenser behöver hanteras beroende på marginalskatten som är fallet med det gamla systemet. Det är heller ingen risk att påverka SGI, sjukpenninggrundande inkomsten.

Hushållstjänster (och ROT-avdrag) som löneförmån

En löneförmån, ovanpå lönen, kan erbjudas och ska beskattas på vanligt sätt av den anställde (Arbetsgivaren kan välja att lönekompensera för denna skatt). En fördel är att löneförmånen, egentligen form av lön, bara baseras på halva arbetskostnaden.
Det innebär att som arbetsgivare kan ni erbjuda ett värde till halva kostnaden!

En förutsättning för detta alternativ, enligt Skatteverket, är att köpeavtalet är mellan hushållet och leverantören och att arbetsgivaren enbart agerar betalningsförmedlare.

2. Gamla systemet - ”Lagen om förmån hushållstjänster”

Enligt Lagen om förmån för hushållstjänster, sedan 1/1, 2008, gäller följande;

Hushållstjänster (och ROT-avdrag) via bruttolöneavdrag

Hela det köpta beloppet hanteras som ett bruttolöneavdrag (BLA) och skattereduktionen fås direkt via lönen genom undantagen förmånsskatt, dock uppstår alltid en differens eftersom ingen har exakt 50% marginalskatt. Denna differens hanteras i deklarationen året därpå. En nackdel är att ett BLA riskerar att påverka den sjukpenninggrundande inkomsten och detta system är kommunikativt mer komplicerat än alternativ 1.

Hushållstjänster (och ROT-avdrag) som löneförmån

Hela beloppet inklusive arbetsgivaravgifter bekostas av arbetsgivaren.

Exempel på alt. 1 och 2

En anställd köper städhjälp värt 2000 kr inklusive moms. Den anställde har 30% marginalskatt.

1.    ”Fakturamodellen”

Enbart 1000 kr dras via nettolönavdrag och den anställde får alltså 1000 kr direkt i skattereduktion.

Om arbetsgivaren väljer att erbjuda detta som löneförmån blir kostnaden för företaget bara 1000kr + arbetsgivaravgifter. Den anställde ska betala 300kr i inkomstskatt.

2.    ”Lagen om förmån hushållstjänster”

Den kostnadsneutrala varianten med det gamla systemet dras 2000 kr via bruttolöneavdrag. Den anställde får 600kr i minskad skatt och därmed en del av skattereduktionen. Återstående 400 kr i skattereduktion fås året därpå.

Om arbetsgivaren väljer att erbjuda detta som löneförmån blir kostnaden för företaget 2000kr + arbetsgivaravgifter. För den anställde ”kvittas” förmånskatten då mot skattereduktionen.

En risk med detta förfarande är också att den anställde får kvarskatt eftersom det inte görs någon koll om det finns kvarvarande skattepott kvar förrän året efter.

 


Erbjud er personal presentkort som gäller alla leverantörer på HemQ.se

Presentkortet har dubbelt värde tack vare rutavdraget och kan köpas i valfri valör och erbjudas era anställda som belöning eller löneförmån. Tänk på att varje timme ni ger bort i avlastning garanterat ger mycket tillbaka till ert företag i form av mindre stressad personal. (Jämför även med ert friskvårdserbjudande som ofta är bortkastade pengar.) I juletider kan ni erbjuda er personal avdragsgilla presentkort upp till 450 kr per person. (värde 900 kr).

Beställ presentkort genom att ringa 08-650 27 00 eller via info@hemq.se och ange antal, belopp, fakturaadress och kontaktperson så utformar vi ett passande presentkort för just er personal.

Läs mer om presentkort/julklapp

 


Hushållstjänster löneförmån / löneavdrag via HemQ

Fördelarna att erbjuda hushållstjänster via HemQ är flera.

Uppskattat bland de anställda

Från den anställdes perspektiv fås tillgång till vårt kvalitetssäkrade nätverk av leverantörer; tex städhjälp, fönsterputsning, matlagning, trädgårdstjänster, och barnpassning. Den anställde får också en smidig hantering av sina köp sammanställda per månad och automatiskt hanterad via sin lön.

HemQs uppskattade kundtjänst finns alltid till hands och HemQ- garantin fås automatiskt med varje köp. Att det dessutom blir billigare och en återbäring ges på varje köp och bygger på HemQ kassan gör knappast saken sämre! :-)

Är du redan HemQ medlem hittar du ditt förmånsavtal med din arbetgivare samt uppgifter om dina köp och skatteavdrag under Mitt konto. 

Otroligt smidigt och kostnadseffektivt för arbetsgivaren

Arbetsgivaren bestämmer upplägget i förmånsavtalet och har möjlighet att sätta olika beloppsgränser för olika personalgrupper både vad gäller löneförmån och löneavdrag och eventuell fakturering direkt till hushållet. 

Eftersom HemQ hanterar all administration och har full kunskap om området kan personalavdelningen lugnt luta sig tillbaka och låta oss hantera frågor, hantering av leverantörer och eventuella klagomål. Med hjälp av HemQs unika administrativa lösning blir det heller inget extra arbete för löneavdelningen, utan det hanteras mha en importfil per månad som går direkt in i lönesystemet med olika lönearter och belopp.

Kontakta oss gärna så berättar vi mer »

 

 

HemQ
© 2009 HemQ. Webbplatsen drivs av About Time. Producerad av Mainloop och The Agents.