HemQ i media

Om HemQ

 

DI Debatt, 2010-05-24

Debatt: Höj rutavdragen

Rutavdragen borde höjas så att fler låginkomsttagare kan utnyttja tjänsterna. Att rycka undan förutsättningarna för en ny bransch där svarta jobb just har blivit vita är både ologiskt och dumdristigt, skriver Göran Gustafsson, vd, HemQ.se på DI Debatt.
 
Den senaste tiden har olika aspekter på rutavdraget lyfts fram i debatten. Analyseras branschen i sin helhet sedan rutavdraget infördes finns vissa fakta som är odiskutabla och som går att befästa genom att titta på köpen på HemQ.se – med erfarenhet från hundratals rut- och rotföretag och deras privatkunder.

Antalet köpare är jämnt fördelade mellan inkomstgrupperna, men köparna i höginkomstgruppen köper mer. Det är naturligt, samma sak gäller bilköp och de flesta andra köp av tjänster och ­produkter.

Poängen med rutavdraget är att fler än bara höginkomsttagare får möjlighet att köpa tjänsten om priset är subventionerat. Skatteeffekten i Sverige i kombination med relativt jämställda löner gör det väldigt dyrt att köpa hushållstjänster. Det blir tydligt när man jämför den egna lönen efter skatt med priset för tjänsten.

Läs hela debattinlägget på DI Debatt »

 


 

Campi, KTHs personaltidning, 2010-04-15

Städhjälpen blev Annikas räddning

KTHs anställda erbjuds hushållsnära tjänsterNär KTH lanserade sitt avtal om hushållsnära tjänster förra våren nappade Annika Skoglund, småbarnsmamma och doktorand på KTH, direkt. Hon hade under en längre tid själv funderat på att anlita städhjälp men inte kommit till skott. Fördelen med att anlita städtjänster via KTH är den smidiga hanteringen, säger hon.

Kostnaden för städningen av lägenheten i Uppsala dras av direkt på Annika Skoglunds nettolön. Det medför ingen fakturahantering och skatteavdraget kommer tillbaka till plånboken direkt, utan eftersläpning.

– Det är så smidigt, allt bara rullar på. Det kommer hem en person till mig och städar en gång i veckan och sedan dras det på min lön. Det funkar jättebra, helt av sig själv. Och jag behöver inte hålla på med något pappersarbete, säger hon.

Läs hela artikeln om hushållsnära tjänster via nettolöneavdrag »

 Veckans Affärer, 2009-11-19

Rent hus

Att erbjuda sina anställda förmånsstädning blir allt vanligare – och allt billigare med nya rotavdraget. De nya reglerna som trädde i kraft den 1 juli har gett ett uppsving åt en bransch i stark tillväxt. I takt med att skattelagstiftningen blir gynnsammare utförs alltmer arbete vitt som tidigare varit svart. Mycket har hänt sedan pigdebatten på 90-talet.

”Pigdebatten var lite befängd. Det är vanliga arbetande familjer som köper tjänster. Medelsvenssons”, säger Göran Gustafsson, vd på Hemq som specialiserat sig på just hushållsnära tjänster som löneförmån.

”Den andra sidan är alla leverantörer som växer fram. Folk som inte hade så lätt att hitta jobb. Jag skulle tro att nio av tio kommer från arbetslöshet.” Han ser att intresset för hushållsnäratjänster har ökat kraftigt sedan den nya lagen trädde i kraft. ”Det fanns ett stort intresse runt 2007–2008 innan finanskrisen slog till. Nu har företagen återigen börjat titta på detta område för omvårdnad av den personal man har kvar. Jag skulle tro att en majoritet av alla personalavdelningar undersöker hushållsnära tjänster som förmån. Och bland personalen är det en populär sådan, det visar de interna enkäter jag sett som olika företag har gjort.”

 


 

ROT vs RUT

Göran Gustafsson, VD HemQ har lobbat aktivt för att ROT och RUT ska ha separata potter.
- Det har varit en mycket positiv utveckling för hushållsnära tjänster, s.k. RUT-tjänster de senaste åren. Nu införs även ROT-avdrag i samma system, det s.k. HUS-avdraget, detta i sig är positivt och vi på HemQ breddar vårt utbud även med hantverkare. Det som däremot är olyckligt är att Regeringen har valt att lägga ROT och RUT i samma pott.
Eftersom ROT-avdraget ofta är en investering i huset där man även tar lån prioriteras detta före köp av tex städhjälp. Det gör att potten på 50 tkr riskerar att vara slut när det är dags för städhjälpen vilket gör att den senare blir dubbelt så dyr. Det i sin tur dämpar efterfrågan på RUT-tjänster helt i onödan då man vet att tex 9 av 10 nyanställningar i branschen kommer från arbetslöshet, säger Göran Gustafsson.

 


 

SvD Debatt, 2009-05-13

Rot slår ut rut i nya husavdraget

- ...Ökningen av efterfrågan på byggtjänster är i sig positivt men jag har redan pratat med flera familjer som kommer att bli tvungna att välja bort hushållstjänsterna när husavdraget blir verklighet. Den viktigaste konsekvensen av detta ligger dock inte hos hushållen utan hos de många småföretag som utför hushållstjänster, säger Göran Gustafsson, VD HemQ.se.

Läs hela debattinlägget på SvD Opinion »

 


 

SVT Rapport, 2009-04-24

ROT slår ut RUT
ROT-avdraget, som innebär avdrag för hantverksarbeten, riskerar att konkurrera ut avdraget för hushållsnära tjänster, det så kallade RUT-avdraget. Omkring 250 000 familjer köper i dag hushållsnära tjänster, och branschen tycker inte att de olika avdragen ska ingå i samma pott.
-Det riskerar att bromsa utvecklingen i hushållstjänstbranschen, säger Göran gustafsson, vd på företaget HemQ. Det känns onödigt just nu när vi behöver fler som kommer i arbete.

Läs artikeln och se reportaget på SVT Rapport »

 Svenska Dagbladet, 2009-04-30

Städbolag kritiska till reglerna

– Det har varit en fantastisk utveckling inom hemstädningsområdet och rut-avdraget är en väldigt bra samhällspolitisk åtgärd. Många som jobbar där kommer direkt från lång arbetslöshet, säger Göran Gustafsson, vd på företaget HemQ.se som förmedlar leverantörer av både hushållstjänster och hantverkare.
Hittills har hushåll haft möjlighet att få 50 procent i avdrag på upp till 100 000 kronor för exempelvis städhjälp. Men Göran Gustafsson tror att den positiva trenden riskerar att bromsas om rut-avdraget och rot-avdraget hamnar i samma pott eftersom hushållen kommer att prioritera renovering.

Läs hela artikeln på SvD Näringsliv »

 


 

TV4 och Veckans Affärer, 2009-04-15

Snickare tar städjobben
HemQ i mediaEftersom snickarjobben är dyrare än städtjänster riskerar städjobben att trängas undan i systemet för ROT-avdraget. Det menar Pia Blanck-Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket och Göran Gustafsson, vd på HemQ.se. Familjen Kågedal med renoveringsplaner håller med.

Se TV4-reportaget om ROT- och RUT-avdraget »

 


 

Campi, KTHs personaltidning, 2009-02-27

Hushållshjälp genom jobbet
Städning, barnpassning, matlagning eller en egen grillkock. Från och med 1 mars erbjuder KTH sina anställda förmedlingar av hushållsnära tjänster via företaget HemQ.

Vid årsskiftet lades KTHs korttidsdaghem Quottis ner. Men ända sedan det stod klart att Quottis måste stängas har personalavdelningen letat efter någon form av ersättning berättar personalchefen Annica Fröberg.

– Korttidsdaghemmet underlättade för de som var föräldralediga att hålla kontakten med KTH under barnledigheten. Det var uppskattat och vi vill gärna kunna erbjuda något liknande även i fortsättningen.

Därför har KTH nu slutit ett avtal med företaget HemQ om förmedling av hushållsnära tjänster. Nu handlar det alltså inte bara om barnpassning utan om allt från städning till trädgårdstjänster. Ja, till och med att engagera en grillkock till barbecue-partyt kan räknas som en hushållsnära tjänst så länge festen hålls i den egna trädgården.

Läs hela artikeln om städning och hushållstjänster på KTH »

 SVT Rapport, 2008-05-19

Certifikat ska städa bransch

Den ökande efterfrågan på hushållsnära tjänster gör nu att branschen vill ha en certifiering. Städbranschen är en bransch som dragits med rykte om skattefusk och svartjobb.
"Det handlar om personer som man tar in i hemmet och då handlar det om trygghet", säger Göran Gustafsson på Intresseföreningen för hushållsnära tjänster, till SVT:s Rapport. "När en certifiering kan komma är dock oklart. Målet är en certifierning efter samma modell som till exempel miljömärkning."

Se tv-inslaget i SVT Rapport om kvalitetsstandard för hushållsnära tjänster »

Göran Gustafsson, VD HemQ.se driver kvalitetsfrågan i styrelsen för IFHT, Intresseföreningen för hushållsnära tjänster.
"Det kommer att underlätta för kunderna när det finns en gemensam kvalitetsstandard i branschen. Så länge denna standard saknas kan vi själva på HemQ.se göra vårt bästa för att ställa krav och förenkla för hushållen i valet av leverantör. HemQ-certifieringen är vårt bidrag som gör att lägsta nivån höjs och det blir tydligare och säkrare för hushållen", säger Göran Gustafsson, VD HemQ.se.

 Aftonbladet, 2008-04-18

Slipp städa & slipp skatta

Charlotta Wågert, 36, fick inget påskägg på jobbet i år. Hon fick en rejäl vårstädning i present i stället.

– Vi fick 2 000 kronor att köpa valfria hushållstjänster för. I normala fall ska man betala skatt på värdet av den förmån man får. Men sedan årsskiftet får man kvitta förmånsskatten mot skatteavdraget för hushållsnära tjänster.

Charlotta och hennes kollegor får byta ut en del av sin bruttolön mot valfri hushållstjänst. Köpen sammanställs varje månad och dras som bruttolöneavdrag. Det blir billigare för den anställde än att köpa tjänsten privat för skattade pengar.

Den anställde slipper fylla i ansökningar eller spara kvitton. Allt sköts via arbetsgivaren och Skatteverket. Den nya möjligheten upptäcktes av företaget HemQ.se, som såg kryphålet i lagen, och som nu har gjort en affärsidé av att förmedla städtjänster till företag.

– Mindre företag är snabbare att komma igång, men även storföretagen visar intresse, säger Göran Gustafsson, vd på HemQ.se.

Läs hela artikeln om möjligheten med bruttolöneavdrag och hushållstjänster som löneförmån »

 Dagens Nyheter, 2008-03-18

Städavdrag lockar företag

Läs om HemQ i media...Under våren har en del arbetsgivare upptäckt att de kan erbjuda sin personal skattesubventionerad städning i hemmet utan att det kostar dem något extra. Normalt sett får företaget betala mer i sociala avgifter och göra större pensionsinbetalningar om den anställde får hushållstjänster som en löneförmån... Nu finns en möjlighet att slippa detta. Det gör att företaget undgår extrakostnaderna och den anställde slipper vänta på skatteåterbäringen.

Bolaget HemQ.se, tar hand om administrationen av bidraget och bokar serviceleverantörer.
"Många hushåll kommer att få glädje av detta när det väl blir känt", säger Göran Gustafsson, vd för HemQ.se.

Läs hela artikeln om möjligheten med hushållstjänster via bruttolöneavdrag »

 


 

Dagens Nyheter, 2008-03-18

Städförmån lockar pr-anställda

PR-byrån Mahir ska införa bruttolöneavdrag för de anställda som vill ha hushållstjänster som förmån.

– Några medarbetare köper tjänster och ligger ute med pengar, men det är ett krångligt system, säger Fredrik Pallin, vd Mahir. Mahir börjar använda sig av bruttolöneavdraget för att underlätta för de anställda.
Mahir använder HemQ.se för att hantera löneförmånen.
– HemQ.se är perfekt för oss, vi slipper hantera administrationen och våra anställda får ett bra och varierat utbud, säger Fredrik Pallin.

Läs hela artikeln om Mahir och deras erbjudande med hushållstjänster som bruttolöneavdrag »

 


 

Cleannet.se, 2008-03-19

Kostnadsneutrala hushållstjänster

Den nya skatteavdraget för hushållstjänster ger möjlighet för arbetsgivare att på kostnadsneutral bas erbjuda sina medarbetare att köpa hushållsnära tjänster. Skatteavdraget kan i praktiken fås direkt. Genom ett bruttolöneavdrag kvittas förmånsskatten mot skattereduktionen och den anställde slipper ligga ute med pengarna i ett år. Till skillnad mot löneförmån är denna lösning utan kostnad för arbetsgivaren och därmed lättillgänglig för fyra miljoner anställda i Sverige.
HemQ är en ny tjänst som tar fasta på den nya utvecklingen och som består av ett kvalitetssäkrat nätverk av leverantörer och som underlättar administrationen för arbetsgivare som vill erbjuda hushållsnära tjänster till sina medarbetare.
– Sedan vi startade HemQ.se är det många företag jag har pratat med som vill erbjuda sina medarbetare hushållsnära tjänster men utan kostnad för arbetsgivaren. I samband med detta upptäckte vi då en öppning i den nya lagen som ger den anställde skattereduktionen direkt utan administration och där dessutom lösningen är kostnadsneutral för arbetsgivaren, säger Göran Gustafsson VD, HemQ.se.

Läs hela artikeln om kostnadsneutrala hushållstjänster »

 Dagens Nyheter, 2008-03-13

Anlita städhjälp – och få betalt

Oväntad skatteeffekt när hjälp i hemmet blir löneförmån. Städning och barnpassning har blivit den mest guldkantade löneförmånen.
Höginkomsttagare som får städning för 100.000 kronor i år behöver bara betala 7.000 kronor själva. De som har lägre inkomster får till och med betalt för att anlita hjälp i hemmet."

Läs hela artikeln om hushållstjänster som löneförmån »

 

Läs HemQs pressmeddelanden och få presskontakt »

HemQ
© 2009 HemQ. Webbplatsen drivs av About Time. Producerad av Mainloop och The Agents.