Lag kan bromsa tillväxt av vita hushållstjänster

Om HemQ

Dagens industri debattartikel med TCO och HemQ.se angående att Hushållstjänsteutredningen har helt missat en växande bransch dvs hushållsnära tjänsterDI Debatt

2008-11-26

Hushållstjänsteutredningen har helt missat en växande bransch
 
Det skriver TCOs ordförande Sture Nordh tillsammans med Göran Gustafsson, vd för HemQ.se i en debattartikel i Dagens Industri idag, onsdag.
 
- Vi är oroliga eftersom den föreslagna lagrådsremissen av Hushållstjänsteutredningen helt tycks ha missat företagens  betydelse för en vit marknad av hushållsnära tjänster. Utredningen har helt bortsett från arbetsgivarnas viktiga roll och har inte tagit hänsyn till de problem som finns idag och hur ett eventuellt nytt system påverkar arbetsgivarnas inställning, skriver Nordh och Gustafsson.
Enligt en undersökning som HemQ genomfört bland drygt 400 företag är 27 procent av företagen positivt inställda till att införa hushållsnära tjänster och då  främst som en kostnadsneutral lösning via löneväxling.  Problem som kvarstår är tex att lagen missgynnar låginkomsttagare, är onödigt krånglig och dessutom inte är synkroniserad med den nya föreslagna fakturamodellen. Dessutom bör det vara naturligt att stimulera hushållstjänster som förmån på samma sätt som tex tjänstepension, tjänstebil och friskvård, eftersom denna ligger mer rätt i tiden än något annat.


- Nu märker vi att flera företag och kommuner stoppar sina processer att utveckla hushållsnära tjänster för sina anställda, då de förstått att utredningen inte tittat på de problem som uppkommit, skriver Nordh och Gustafsson.


- Det är dessutom anmärkningsvärt att Hushållstjänsteutredningen lägger stor kraft på att underlätta för köp från personer utan F-skattsedel, vilket skulle ha en mycket liten effekt på marknaden, samtidigt som man negligerar arbetsgivarnas viktiga roll.


- Vi anser att det är av stort värde att behålla och utveckla företagens intresse att införa hushållstjänster till sina anställda. Det är olyckligt att utredningen verkar ha hamnat på helt fel spår. Vi uppmanar också landets företag att matcha statens subvention med 50 procent till särskilt utsatta personalgrupper, bland annat barnfamiljer, för att ytterligare sätta fart på branschen och samtidigt ge sina medarbetare en drägligare vardag, avslutar Sture Nordh och Göran Gustafsson.
 
För mer information, kontakta Sture Nordh, ordförande TCO, 070-346 23 28
Göran Gustafsson, vd HemQ.se,  goran@hemq.se, tel: 070-264 44 00

  Nyhetsbrev. Tipsa en vän.  Anmäl dig (gratis)

Sök på HemQ.se

Rut ger jobb och pengar tillbaka till statskassan! - För varje krona som staten investerar i rut ger det mellan 1 och 1,70 kronor tillbaka till statskassan, det är alltså en ren vinstaffär för staten. Uträkningen är utförd av HemQ.se och är baserad på de drygt 200 företagen i HemQs nätverk.

Rut ger jobb!

Företagens egna kommentarer om Rut
Läs mer
Presentkort - Perfekt present - mera tid! Vad kan vara mera uppskattat än lite hjälp därhemma, kanske en rejäl storstädning, en fönsterputsning, barnvakt eller en egen kock? Gör ditt skräddarsydda presentkort på HemQ.se

Ge bort extra tid!

Presentkort för städning, matlagning och alla tjänster på HemQ till DUBBLA värdet!
Läs mer
HemQ certifiering - kvalitetskrav - För att bli HemQ-certifierad som tjänsteleverantör inom städning och andra hemnära tjänster behöver företaget uppfylla alla våra obligatoriska krav och även ge referenser om inte företaget redan är välkänt av HemQ eller dess systerföretag.

HemQs utvalda tjänsteleverantörer

HemQ-certifieringen innebär ett tryggt professionellt företag som värnar om långsiktiga relationer med sina kunder & anställda
Läs mer
 
HemQ
© 2009 HemQ. Webbplatsen drivs av About Time. Producerad av Mainloop och The Agents.